Hieronder vind u een overzicht van de houtsoorten die worden gebruikt in het maken van onze houtsnijwerken.

Suar hout.

Suar hout wordt door onze leveranciers het meest gebruikt. Suar hout is een gemiddelde hardhout soort met een rechte draad waardoor het makkelijk te snijden is. Het is snel groeiend en dus makkelijk vervangbare hout.

Je kunt het Suar hout makkelijk herkennen omdat het een tweekleurig soort hout is. Het oude hout uit het centrum van de boom is donker en de buitenste randen van de boom is lichter hout. Het hout wordt daar vaak gebruikt om veelkleurige sculpturen te vervaardigen. In suar hout kunnen op den duur barstjes ontstaan. dit is een heel natuurlijk proces, omdat het hout uit een streek komt met een hoge luchtvochtigheidsgraad, en in Nederland is het juist vaak een hele lage luchtvochtigheidsgraad. Het hout droogt daarom uit en dan kunnen er barsten ontstaan. Alle houtsoorten die uit warme landen komen zullen dit verschijnsel houden. Gelukkig zijn de barstjes voor de meeste mensen geen belemmering om een van de mooie houtsnijwerken te kopen.

Mahonie hout.

Mahonie hout is een hardhout soort. Het is een rijk gekleurde houtsoort dat tot de meer waardevolle houtsoorten in de wereld behoort. Het is bekend om zijn unieke roze kleur, die in de loop van de tijd veranderd in een diepe roodbruine kleur. In tegenstelling tot andere houtsoorten heeft mahonie zeer weinig noesten. Dat maakt het ideaal voor mooie meubels en houtsnijwerk. Helaas geldt hetzelfde voor mahoniehout dan voor suar hout, hierin kunnen in de loop van de tijd ook barstjes ontstaan.

Mahonie hout is een stuk duurder dan suar hout en dat kun je meteen zien aan de prijs van het houtsnijwerk.